Terug naar HTC-Opleidingen voor o.a. het reachtruck certificaat of heftruckcertificaat

Wettelijke verplichtingen werkgevers.

 

Wettelijke verplichtingen bij het werken met een gemotoriseerd arbeidsmiddel zijn oa:

• Een minimumleeftijd van 16 jaar.

• 16 en 17  jarigen alleen onder direct toezicht van de leidinggevende.

• Alleen personen met een aantoonbare deskundigheid. Dus een certificaat of diploma.

• Een goed onderhouden en goedgekeurd arbeidsmiddel.

Als een werkgever niet kan aantonen dat zijn personeel voldoende is opgeleid, is hij/zij bij ongevallen juridisch aansprakelijk.

In eerste instantie is tijdens werktijd, en zeker als er gewerkt wordt in opdracht en/of onder toezicht van de werkgever, en/of er opgedragen werk wordt uitgevoerd, altijd in eerste instantie de werkgever aansprakelijk. Dat geldt voor de Arbowet en ook op basis van het civiele recht van het burgerlijk wetboek.

Bij ernstige fouten van de werknemer zal de rechter per geval moeten beslissen of er ook een (gedeeltelijke) schuld en verantwoordelijkheid op de schouders van de werkgever gelegd kan worden.

De HR ( Hoge Raad ) heeft zelfs enkele jaren geleden vastgelegd dat de werkgever ook verantwoordelijk is voor kleine verkeersovertredingen die de werknemer in werktijd begaat ( in zijn privé auto) mits het opgedragen ritten betreft.

In de Risico- Inventarisatie en -Evaluatie* zal een heftruck of reachtruck als risico genoemd worden en zal er een aanbeveling gedaan worden om een heftruckchauffeurs opleiding of reachtruckchauffeurs opleiding te volgen.

*zie PI-blad Risico- Inventarisatie en –Evaluatie.

Elke cursist ontvangt een cursusboek door de ccv erkend en bij voldoende resultaat een certificaat. De cursus wordt afgesloten met een theoretische toets, de praktijk wordt gedurende de cursus beoordeeld. Wij adviseren om na vijf jaar een opfriscursus* te volgen.

Het certificaat heeft een geldigheid van 5 jaar.

*zie PI-blad Heftruckchauffeur Herhaling.